Spojení Clamp DIN 32676

k čemu slouží a jak se používá

Ing. Tomáš Bořil
Ing. Tomáš Bořil

Svěrný systém Clamp se již řadu let používá pro hygienické spojení potrubí a potrubních dílů v potravinářském, chemickém a farmaceutickém průmyslu. Spoj lze snadno rozebrat nebo sestavit ručně bez nářadí. Spoj se skládá za tří částí:

Hrdla

Každý spoj Clamp se skládá ze dvou hrdel. Obě hrdla jsou symetrická a nejsou rozlišena na samčí a samičí část. Talířky hrdel jsou kónické a na styčné ploše mají drážku pro těsnění. Kónický tvar zaručuje sevření obou hrdel pomocí objímky. Hrdla a těsnění jsou tak vzájemně pevně koaxiálně vystředěna. Hrdlo je určeno k přivaření k potrubí případně k nádobě nebo armatuře. Existují i speciální hrdla jako např. hrdla zaslepovací, hadicová a s trubkovým závitem (vnitřním nebo vnějším). K dostání jsou také hrdla s integrovaným sklem pro použítí jako průhledítko. Hladký vnitřní povrch hrdel zaručuje hygienické spojení. Výrobci nerezových armatur, čerpadel nebo nádob hrdla Clamp používají na svých výrobcích. Armatura je tedy na vstupu a výstupu mnohdy hrdlem vybavena.

Materiál pro výrobu hrdel - 1.4301/07 (AISI 304L) nebo 1.4404 (AISI 316L).

Těsnění

Těsnost clampového spoje zajišťuje těsnění. Umisťuje se mezi obě hrdla před sevřením objímkou. Těsnění má na vnější hraně límec, který se na jedno hrdlo nasadí. Vnitřní hrana těsnění musí kopírovat vnitřní průměr hrdla. Tím je zaručen bezspárový hygienický spoj. Základními materiály těsnění jsou EPDM, silikon (VMQ), Viton (FKM), teflon (PTFE). Lze tedy zvolit správný materiál těsnění pro konkrétní aplikaci spoje.

Objímka

Objímka má za úkol sevření obou hrdel a tím vytvoření potřebného přítlaku na těsnění. Objímky v "lehkém" provedení mají dvě půlkruhové části, na jedné straně volně spojené kolíkem. Na druhé straně je šroubový spoj vybavený křídlovou maticí pro ruční utahování. Existují i objímky v "těžkém" provedení, které nejsou určeny pro ruční utahování a místo křídlatých matic mají matice pro utažení klíčem.

Materiál pro výrobu objímky - 1.4301 (AISI 304) nebo 1.4404 (AISI 316L).

Objímkou lze spojit pouze hrdla se stejným průměrem talířku.