Je lepší lisovací systém s M nebo V-profilem?

 Článek popisuje základní rozdíly mezi oběma lisovacími systémy.

Ing. Tomáš Bořil
Ing. Tomáš Bořil

Je to pravděpodobně jedna z nejčastějších otázek, které dostáváme z trhu. Který lisovací profil je lepší (spolehlivější), M-profil nebo V-profil? Historicky se v 60. letech jako první objevil M-profil ("M" pro Mannesmann Group, Německo). V-profil se objevil později ("V" pro Viegu, Německo) a přirozeně se musel něčím lišit od již existujícího M-profilu.

Neexistuje žádná definitivní odpověď, zda je M-profil nebo V-profil lepší.

Technicky jsou oba funkční, ale liší se v drobných detailech. Používání M-profilu nebo V-profilu je věcí zvyku, nebo lépe řečeno rutiny. Za oběma profily se skrývají slavní producenti pokrývající různé geografické trhy. Níže je schéma bodů namáhání čelistí při krimpování M-profilu a V-profilu (a také S-profilu) - tři nejběžnější lisovací profily na současném trhu.

Tento obrázek je samovysvětlující, takže si čtenář může udělat svůj vlastní závěr.

Zde jsou některé rozdíly mezi profily M-profily a V-profily. Tvarovka s V-profilem je osazena krátkou přesahující délkou trubky, která udržuje trubku zasunutou pokud možno rovně. M-profil je zase lepší v pevnosti spoje v axiálním směru (vytržení trubky z tvarovky). Tvarovky s V-profilem jsou k dispozici do 54 mm, pro větší rozměry (54 mm až 108 mm) jsou armatury vybaveny upínacím kroužkem, který umožňuje armaturě odolávat pracovnímu tlaku PN16 podle požadavků všech zkušebních laboratoří a certifikačních orgánů lisovaných systémů po celém světě. Někteří výrobci lisovaných spojů nabízejí pouze V-profily, případně M a V-profily do 54 mm a pouze M-profil pro průměry nad 54 mm. Při lisování 42 mm nebo 54 mm ve V-profilu mají lisovací kleště v průměru o 12 % více výkonu (přístroj pracuje mnohdy na hranici svých možností), než když krimpují tvarovku s M-profilem. Lisovací tvarovky s M-profilem certifikované pro PN16 jsou k dispozici již více jak 10 let v extra velikostech jako 139,7 mm a 168,3 mm. Největší dostupná velikost V-profilu v současné době je 108 mm.

M-profil je lepší volbou pokud požadujete vizuální kontrolu existence a stavu vloženého O-kroužku, který zaručuje trvalou vodotěsnost lisovaného spoje. O-kroužek u tvarovky s V-profilem je nasazen příliš uvnitř, daleko od možné vizuální kontroly instalačním technikem. Přechod z jednoho typu O-kroužku na jiný na stavbě popř. jednoduchá náhrada chybějícího nebo poškozeného O-kroužku je opět mnohem snazší při práci s M-profilem než s V-profilem. V neposlední řadě jsou to různé čelisti pro lisování M-profilu a pro lisování V-profilu.

NEMĚLI byste M-čelisti používat na tvarovky s V-profilem nebo naopak. Způsobujete to netěsnosti systému.

Opětovné krimpování (M za V nebo V za M) ve většině případů nepomůže. Pokud se rozhodnete přejít z M-profilu do V-profilu, popř. z V-profilu do M-profilu - možná nebudete muset kupovat nový lisovací přístroj, ale pouze lisovací čelisti odpovídajícího systému (potvrďte si to u svého dodavatele nářadí, obvykle to platí pro velikosti do 54 mm). Někteří výrobci zaručují, že jejich čelisti jsou univerzální a lisují stejně dobře tvarovky M-profilu a V-profilu - pozor na taková tvrzení, ačkoli to může být pravda u nejmenších velikostí, můžete se setkat s problémy při lisování větších velikostí (35, 42, 54 mm) s těmito "univerzálními" čelistmi.