Nerezové plechy - cena

Ing. Tomáš Bořil
Ing. Tomáš Bořil

Úvod

Nerezový plech je plech vyrobený z nerezové oceli, která je legovaná slitina obsahující zejména chrom a nikl. Tato slitina poskytuje nerezové oceli vysokou odolnost vůči korozi a oxidaci. Nerezové plechy jsou oblíbeným materiálem v mnoha odvětvích díky svým vlastnostem, jako je odolnost vůči korozivním látkám, vysoká pevnost, dobře udržovatelný lesk a estetický vzhled.

Faktory určující konečnou cenu nerezového plechu

Cena nerezového plechu se obecně určuje na základě několika faktorů, z nichž některé jsou:

Jakost nerezové oceli

Existuje mnoho různých jakostí nerezové oceli, které se od sebe liší svými vlastnostmi a složením. Každá jakost má jiné náklady na výrobu a nabízí odlišné vlastnosti, což ovlivňuje konečnou cenu plechu.

Kvalita a povrchová úprava

Kvalita nerezového plechu se může lišit v závislosti na hladkosti povrchu, tolerance rozměrů, odolnosti vůči korozi atd. Vysoká kvalita a speciální povrchové úpravy výrazně zvyšují cenu.

Rozměry a tloušťka

Nerezový plech je základním produktem v sektoru hutního materiálu. Obchoduje se obvykle v kilogramech, tunách atp. Cena tabule plechu tedy roste s jeho rostoucí váhou, která je závislá na tloušťce a formátu plechu.

Tržní poptávka

Obecná nabídka a poptávka na trhu mohou také ovlivnit cenu nerezového plechu. Pokud je poptávka po nerezovém plechu vysoká a nabídka je omezená, může to vést ke zvýšení ceny.

Naše nabídka nerezových plechů

V naší nabídce naleznete nejpoužívanější jakosti a formáty nerezových plechů. Skladem máme i nerezové plechy s povrchovou úpravou lesk, brus, kartáč. Ceny jsou vždy aktuální a reflektující situaci na trhu a další specifika vysvětlená výše.

Matně lesklé, hladké (2B) - výběr z naší nabídky

Lesklé, hladké, s fólií (2R) - výběr z naší nabídky

Broušené, s fólií (K240) - výběr z naší nabídky

Cena nerezových plechů je značně volatilní. Zvlášť v dnešní době vysokých cen energií, které se promítají do výrobních nákladů. Vysokých cen niklu, který se také stále ve větší míře používá do baterií v elektromobilech. Proti vysokým výrobním nákladům jde vliv oslabené poptávky ze strany spotřebitelů. Ceny tedy nelze brát v poslední době jako stabilní.