Nerezové závitové fitinky

Ing. Tomáš Bořil
Ing. Tomáš Bořil

Úvod

Pro spojení potrubí, potrubních dílů a armatur lze použít i spojování pomocí trubkových závitů. Takový spoj se skládá z dílu s vnějším závitem a dílu z vnitřním závitem. O utěsnění tohoto spoje se postará závitové těsnění - teflonová šňůra, konopí příp. lepidlo na závity. Závitový spoj je rychle proveditelný a v případě potřeby i rozebíratelný. U nerezových závitových fitinek se využívá vysoká chemická odolnost materiálu použitého na výrobu fitinky, většinou je to materiál 1.4401 (AISI 316). Takové fitinky a armatury lze použít i pro rozvody agresiních médií v chemickém průmyslu.

Specifikace závitů

DIN EN 10226

Nerezové závitové fitinky jsou k dispozici s různými typy závitů. Standardní provedení tvoří trubkový závit pro spoje těsnicí v závitu dle DIN EN 10226. Zde je vnější závit kuželový a vnitřní válcový. Vnější závit se označuje zkratkou R a vnitřní zkratkou Rp. Norma DIN EN 10226 nahradila dřívější používanou normu DIN 2999. Rozměry závitů odpovídají mezinárodní normě ISO 7/1. Tento trubkový závit je dimenzovaný pro spoje těsnicí v závitu. Do závitu lze použít vhodný těsnicí prostředek (např. konopí nebo teflonovou pásku), aby se zajistila těsnost spoje.

Trubkový závit DIN EN 10226 je známý také jako trubkový závit BSPT (British Standard Pipe Taper) Whitworth.

DIN EN 228

Další druh závitu je trubkový závit pro spoje netěsnicí v závitu dle DIN EN ISO 228. V tomto případě jsou vnější závit (např. zátka DIN 910) a vnitřní závit (např. mufna) provedené válcovitě a označují se zkratkou G. Norma DIN EN ISO 228 nahrazuje předchozí normu specifikující trubkový závit Whitworth DIN 259 (známá i pod označením BSPP - British Standard Pipe Parallel). Tento trubkový závit pro spoje netěsnící v závitu slouží zejména k mechanickému spojení fitinek a armatur. Utěsnění spoje se provádí tak, že se na sebe přitlačí dvě těsnicí plochy mimo závit opatřené vhodným těsněním např. O-kroužem apod.

Rozdíly mezi EN 10226 a EN 228

Válcový vnitřní závit Rp DIN EN 10226 má stejné jmenovité rozměry pro průměr závitu a stejný profil závitu jako válcový vnitřní závit G dle DIN EN ISO 228, vnitřní závit G má však v jádrovém a stěnovém průměru jen pozitivní rozměry (u +/- tolerance dle DIN EN 10226). Proto lze kuželový vnější závit DIN EN 10226 zašroubovat do válcového vnitřního závitu G ISO 228, vnější závit se však dá zašroubovat zhruba o 1 otáčku závitu dále a na základě velké tolerance průměru jádra u závitu G vzniká větší volný prostor mezi hroty závitu, takže i větší netěsnost.

V žádném případě nekombinujte válcový vnější závit G s vnitřním závitem Rp, protože vnitřní závit může být příliš těsný.

Trubkový závit NPT dle ASME/ANSI B1.20

Trubkový závit National Pipe Thread (NPT) dle ASME/ANSI B1.20.1 je závitová norma USA pro samotěsnicí trubkové šroubové spoje. Jak vnitřní, tak vnější závit jsou kuželovité. Kuželový vnější závit NPT má u vztažné roviny L1 stejný průměr jádra, boku závitu a vnější průměr jako vnitřní závit NPT na začátku závitu, takže se až po tuto vztažnou rovinu dá zašroubovat rukou. Silové utahování pomocí nástroje zvětšuje délku zašroubování a utěsní pomocí vhodného těsnicího prostředku (jako konopí nebo teflonové pásky) spoj. Protože jak vnitřní, tak vnější závit jsou kuželovité, přispívá k utěsnění a roznesení síly více otáček závitu. Díky malému zploštění závitu vzniká jen minimální netěsnost.

Dostupné tvary fitinek z nerezové oceli

Dá se říci, že nabídka nerezových fitinek je rozmanitá a nijak nezaostává za sortimentem např. mosazných tvarovek.

Základní dělení je podle tlakové třídy:

  • Fitinky EKO - díl je odlitý do formy a následně soustružený - do tlaku PN 10 (nejpoužívanější provedení)
  • Fitinky podle normy ISO 4144 - stejný postup, ale ze silnější stěnou a garancí stejných rozměrů od různých výrobců - do tlaku PN 20
  • Fitinky soustružené z plného materiálu nebo výkovku - do tlaku PN 50 resp. PN 100

Návarky, nátrubky a vsuvky

Kolena a oblouky

T-kusy, Y-kusy a kříže

Redukce

Šroubení 

Zátky a víčka

Hadicové nástavce

Závěr

Nerezové závitové fitinky nacházejí uplatnění v širokém spektru aplikací. Díky dostupnosti je možné je použít v chemickém průmyslu stejně dobře, jako k instalaci domácí vodárny svépomocí. Tam, kde se životnost mosazného, pozinkovaného příp. měděného potrubí počítá na roky je instalace nerezových komponent jistotou pro několik generací.